zelf een workshop organiseren

Wil je zelf een flamenco-workshop organiseren, bijvoorbeeld met je collega’s, met een groep vrienden en/of vriendinnen of met een groep dansers? Of loop je al een tijdje met het idee een privéles te volgen? Met deze pagina hopen we je een aantal suggesties die je gedachten daarover op gang brengen. Natuurlijk kun je ook contact opnemen – Kika denkt graag met je mee.

workshops voor beginners

Heb je nog nooit flamenco gedanst? Dan is een korte workshop een goede manier om eens kennis te maken met de veelzijdige wereld van de flamenco. Wat spreekt je aan? De ritmes, de kleding, de live muziek, de passie, intensiteit? Ben je nieuwsgierig of het je ‘staat’, of je je er thuis in voelt? Wil je ook wel eens muziek maken met je eigen voeten? Of wilde je weten of de sensuele arm- en heup bewegingen bij je passen? De beste manier om hier achter te komen is om het een keer te ervaren. Je kunt denken aan een les van één uur. Maar ook aan een langere les of of een paar opeenvolgende lessen. Dan kunnen we alle aspecten wat meer uitdiepen.

Introductie in de flamenco

We werken aan choreografie, je maakt kennis met de geschiedenis van flamenco en de verschillende flamenco-vormen en -ritmes. Je leert klappen, stampen, luisteren en kijken. Zo kan je goed inschatten of flamencodans iets voor je is en of je er op wekelijkse basis mee verder zou willen.

Flamenkika Sevillanas R'dam 14Sevillanas

Vrolijke parendans die vooral veel gedanst wordt op de Feria van Sevilla. Maar ook in Nederland kan je met regelmaat Sevillanas-avonden bezoeken. Daar is het vooral heel gezellig en kan je ongedwongen samen dansen. De cursus is toegankelijk voor iedereen: het is technisch niet moeilijk. Je hoeft je overigens niet als paar aan te melden.

Achtergrond in de flamenco

We praten, kijken, luisteren en analyseren. Geschiedenis, vormkennis (‘palos’), choreografiekennis, Spaanse cultuur. Eindeloos interessant.

Palmas

klappen op de verschillende vormen van flamenco. Elke vorm heeft zijn eigen maat en ritme. Voor een beginner is het een mooie manier om vertrouwd te raken met de ritmes die in flamenco gebruikelijk zijn. Zo kan je ze ook gaan herkennen, bijvoorbeeld als je naar een concert gaat.

Wat gebeurt er op het podium?

Hoe communiceren muzikanten en dansers tijdens een voorstelling? Geven ze elkaar tekens? Is het vergelijkbaar met improvisatie in de jazz-muziek? We gaan er een loep op zetten. Dit kan door video’s te analyseren, maar ook door ter plekke een choreografie in elkaar te zetten met zang, dans en gitaar, het traditionele flamencotrio. Een kijkje in de keuken!

workshops voor verdieping

Of ben je die al wat verder gevorderde danser die verdieping zoekt? Misschien ben je nieuwsgierig naar bijvoorbeeld technische of muzikale aspecten, waar we in een wekelijkse choreografie-les niet aan toe komen.

Palmas

Omdat het compás de essentie vormt van de flamencomuziek is voor verder gevorderde dansers/muzikanten een cursus palmas heel verdiepend: goed palmas geven is een kunst op zich. Je leert spits te zijn en goed te luisteren en te kijken: klappen doe je om zang, dans en gitaar te begeleiden zodat het gaat swingen. Wie durft?

Choreografie

Een intensivering van je wekelijkse les. Omdat we een aantal dagen samen werken kom je helemaal ‘in’ je dans en ga je met sprongen vooruit. Heel inspirerend!

Sevillanas opfriscursus

Je hebt de 4 coplas van de Sevillanas al eens geleerd en wilt graag de puntjes op de ‘i’ zetten.

Techniek

Geef nuance aan je bewegingen en werk op een soepele manier aan het tempo en de muzikale kleur in je voetenwerk … techniek is leuk!

Zelf oefenen… hoe doe je dat?

Hoe kan je je wekelijkse les intensiveren door zelf aan de slag te gaan? Kan ik dingen thuis doen of heb je altijd een dansstudio nodig? Welke muziek gebruik je? Wanneer ben je er klaar voor om met een gitarist samen te werken? En waaraan werkt een danser om zich voor een optreden voor te bereiden?