panorama_persfoto-970

Kika is de drijvende kracht achter Flamenkika

Als Kika in 1989 afstudeert aan de Rotterdamse Dansacademie met specialisaties moderne dans en dansexpressie, vertrekt ze naar Madrid, waar zij zich definitief toelegt op flamencodans. In Madrid woont en studeert ze twee jaar. In de jaren daarna neemt ze jaarlijks enkele maanden les bij verschillende grootheden in Madrid, Sevilla en Jerez. Kika gaat nog steeds regelmatig naar Spanje om haar horizon te verbreden.

In 1993 richt ze de flamencogroep ¡Viva Cádiz! op, waarin ze samenwerkt met onder andere Andrés Marín. Van 1997 tot 2003 behoort Kika tot de kern van flamencogroep La Primavera. In 2002 treedt Harriët op in tablao las Brujas in Sevilla. In 2006 maakt zij ‘Paisajes’, gebaseerd op muziek en Portugese poëzie van Victor Rosinha. Met haar eigen groep Flamenkika werkt Kika met steeds andere top-muzikanten. Met Flamenkika maakt zij ¡Agua! ; een beeldende voorstelling met poëzie van onder andere Vasalis.

Op zoek naar nieuwe wegen (binnen het kader van flamenco) werkt Kika graag samen met zowel andere muziekvormen (latin, jazz en musical) als dansdisciplines (moderne dans). Een mijlpaal voor haar is de samenwerking met danstheater-choreografe Tjitske Broersma. Tjitske maakte samen met Kika de solo-voorstelling ‘Achter de Wind’. Zij zong, danste en acteerde later acht maanden lang in de succesvolle Joop van den Ende musical-productie Zorro, werkte samen met Turkse soefi-muzikanten en danser in de productie ‘Soefi-Flamenco’, met Theatergroep De Appel op het Oerol-festival in ‘Troyaanse Vrouwen’ en danste in de choreografie van Tanja van Susteren ‘Somewhere’.

Kika maakt, in samenwerking met de muzikanten met wie zij werkt, haar eigen flamenco-choreografieën. Ook in haar lessen werkt ze met eigen materiaal. Daarnaast choreografeert zij, gesteund door haar studie moderne dans en dansexpressie, diverse malen met en voor mensen met meer of minder flamenco-achtergrond.

Kika heeft in Amsterdam haar eigen, bloeiende, lespraktijk. Ook geeft ze in Dordrecht les bij St. ToBe. Daarnaast geeft zij cursussen door heel Nederland en op uiteenlopende plekken, zoals op Dansacademies als ook aan het Rotterdams Conservatorium (afdeling Flamencogitaar).

In 2015 behaalde Kika haar docenten-certificaat voor Iyengaryoga. Wekelijks geeft ze op verschillende lokaties in Amsterdam yogales. Yoga heeft een enorm verdiepende werking op haar kwaliteiten als danseres.

Achter de Wind

Achter de Wind

profiel

Een profiel dat dansonderzoeker Raphaëlle Schupp in 1999 van Kika schreef naar aanleiding van de voorstelling ‘Achter de Wind (Spaanse schetsen)’.

Een danseres die van een kleine en introverte inleving kan uitbarsten in een krachtige explosie, die van een klein zingend meisje zomaar kan veranderen in een woest dansende vrouw. Zij is een ritmisch en muzikaal zeer sterke danseres en beweegt met veel gevoel voor detail en precisie. Haar motivatie voor beweging gaat daarbij van binnen naar buiten. Haar contact met de toeschouwer is intiem en intens; haar contact met de diverse dansvormen bezield en oprecht. Zij is in staat met het dansmateriaal mee te ademen alsof het de eerste keer is dat zij het zelf beleeft. In Achter de Wind was het voor haar een uitdaging om daarbij haar theatrale en dramatische talent verder vorm te geven. Zij is intrigerend, esthetisch en spannend om naar te kijken en in staat met haar ca. een uur durende solo je aandacht gevangen te houden.